NIEUWE BUREN
In Borgerwijk staat het woord ‘wijk’ niet voor niets. Het ontwerp, de indeling, de ligging, de interactie met de buurt en de faciliteiten. Alles staat in het teken van een wijkgevoel; deel uitmaken van een geheel via interactie tussen het domein, de omgeving Pasbrug en de bewoners van beide plekken. In dat gemeenschapsgevoel verenigt Borgerwijk verschillende woon- vormen: assistentiewoningen, appartemen- ten of zelfs een cohousingproject. Maar Borgerwijk is veel meer dan dat.
Tom Ryckaert is als projectleider en architect van Stéphane Beel Architects verantwoordelijk voor het ontwerp van zowel het bestaande als nieuwe deel van Borgerwijk. Hij ontfermt zich over de vormgeving van de gebouwen en verdiept zich eveneens in de randvoorwaarden en vraagstukken die hierbij komen kijken.
Hoe gaan de residentiële woningen eruitzien en welke plek krijgen ze binnen de site?
“Het wordt een zeer brede en gevarieerde mix aan woningen. Van appartementen voor starters of jonge gezinnen tot co- housingplekken of zelfs luxueuze pent- houses en gezinsappartementen met een grote buitenruimte. We realiseren dit deels door de bestaande gebouwen te renoveren en deels via nieuwbouw. We streven daarbij naar een grote diversiteit op verschillende vlakken zoals oppervlakte, ligging, oriënta- tie, bereikbaarheid, woonconcept, hoe het interieur ingericht wordt, enzovoort.”
Wat voegen deze ‘nieuwe buren’ toe aan de site en de omgeving?
“Ik denk dat we wel kunnen stellen dat we komen van een situatie die initieel een soort van ‘gated community’ was; een afgesloten enclave met weinig interactie naar de buurt toe. Later gingen de poorten open voor de zorg- campus maar bleef de omheining staan. We gaan nu voor een open plek waar de diversiteit aan mensen zal zorgen voor vers en nieuw leven. Daardoor worden de doorstroming en de leef- baarheid van de plek fel verbeterd.”
Zijn er ook niet-residentiële invullingen waarvan je zeker bent dat die er gaan komen?
“We willen dit soort zaken afstemmen met de buurt, maar ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten: er komt waarschijnlijk een buurtsupermarkt en we zijn bezig met ontwerpoefeningen voor een kinderdagverblijf en een medi- sche groepspraktijk. Kantoorruimtes en cohousing vallen ook binnen onze visie, al is dit plan nog niet heel concreet.
De grote kapel blijft behouden en wordt herbestemd in overleg met de betrok- kenen. De functie die we deze zouden willen geven, neigt eerder naar een horecagelegenheid zoals een restaurant of een brasserie. De ruimte onder de kapel zou eventueel een fitness- of wellnessruimte kunnen worden. Ook het waardevolle STUDIO BORGERSTEIN, een kunstatelier voor kunstenaars met een beperking, krijgt, uiteraard, een mooie plek in Borgerwijk.”
Wat is jouw toekomstdroom voor Borgerwijk?
“Als architecten is het onze droom dat de combinatie van de historische en nieuwe architectuur een stimulans is voor deze bloeiende wijk.”