Werken aan nieuwe Borgerwijk in Sint-Katelijne-Waver gaan van start 

Schepen van omgeving Bart De Boeck heeft het startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige zorginstelling Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver, zo werd vandaag de eerste muur van de achterbouw van het seminarie gesloopt. In de plaats komt een nieuwe fase van Borgerwijk, die een thuis zal bieden aan in totaal 230 gezinnen. “We zijn trots dat we de ambitieuze reconversie van deze historische site naar een groene en duurzame woonwijk nu écht kunnen aanvangen. Na de afbraakwerken en het archeologisch onderzoek beginnen we na Kerstmis met de graafwerken”, zeggen projectontwikkelaars CORES Development en Vanhout Projects van het Consortium Bergesteyn.  

De afgelopen jaren is het uitzicht van de erfgoedsite in Sint-Katelijne-Waver al aanzienlijk veranderd. Vzw Borgerstein nam zijn intrek in de nieuwe zorgcampus, daarnaast verwelkomde Borgerwijk in 2022 zijn eerste nieuwe bewoners in de assistentiewoningen en appartementen van Residentie Philyra.  

Nu schakelt de herontwikkeling van de voormalige zorgsite opnieuw een versnelling hoger. Nadat het Consortium Bergesteyn, het Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeente Sint-Katelijne-Waver vorig najaar de eerste werken in het Borgerwijk Park hadden uitgevoerd, worden de verouderde gebouwen nu stap voor stap afgebroken of gerenoveerd. RotorDC, een coöperatie die gespecialiseerd is in het hergebruik van bouwmaterialen, bracht in kaart welke materialen in het seminariegebouw een tweede leven kunnen krijgen en heeft ze ondertussen verwijderd. Een gespecialiseerde firma is nadien begonnen met het aanwezige asbest te verwijderen en heeft de achterbouw ontmanteld.  

“Binnendeuren, wastafels, houten banken, … Alles wat enigszins te recupereren viel, hebben we een tweede leven gegeven. Een van de materialen die RotorDC ook graag wou hergebruiken zijn de tegels, die in overvloed doorheen het hele seminariegebouw terug te vinden waren. Door de ouderdom van het gebouw was het een hele kunst om de tegels te verwijderen zonder ze te breken.”

Mieke Rens, COO bij CORES Development 

Werken nieuwe fase Borgerwijk van start 

Nu is Borgerwijk klaar voor de volgende stap. Die heeft schepen De Boeck vandaag ingeluid door een eerste muur van het oude seminariegebouw te slopen. Daarna is het de beurt aan de archeologen voor een uitgebreid onderzoek, een verplichte stap in het bouwproces. 

Wanneer het archeologisch onderzoek is afgerond, zal er op de site opnieuw bouwactiviteit te zien zijn en krijgt Borgerwijk écht vorm. Dan start aannemer Vanhout immers met de werken voor de eerste gebouwen van deze nieuwe fase: de residenties ‘Arcus’ en ‘Hortus’ die in maart van dit jaar in verkoop gingen. Beide gebouwen liggen vlak aan het Borgerwijk Park en bieden plaats aan 125 gezinnen. In ‘Arcus’ komen 76 ruime parkappartementen en luxueuze penthouses, ‘Hortus’ voorziet 49 patio-appartementen, allen met 1, 2 of 3 slaapkamers en ruime terrassen die grenzen aan de mooie seminarietuinen, het achterliggende Borgerwijk Park of de groene binnentuinen.  

De grote interesse in de patio- en parkappartementen blijkt alvast uit de verkoopcijfers: sinds de start van de verkoop werd al 40% van de appartementen verkocht. 

We zijn verheugd dat we eindelijk kunnen beginnen met de daadwerkelijke reconversie van het seminariegebouw. We kijken ernaar uit om nieuwe gezinnen te verwelkomen op deze unieke toplocatie, waar veel te beleven zal zijn in het groen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan buurtondersteunende faciliteiten, zoals onder andere een buurtsupermarkt van Carrefour, die ook voor de buurtbewoners van grote waarde zullen zijn.”

Steven Adams, directeur bij Vanhout Projects 

Bijschrift: Een ontwerp van BEEL Architecten – Landschapsarchitectuur door Ontwerpbureau PauwelsArchipelago als uitvoerend architect.

Historische basis, frisse wind 

De kapel en voorbouw van het seminarie blijven behouden en worden gerenoveerd. Dankzij de invulling met niet-residentiële functies blijft de voorbouw zowel fysiek als functioneel het gezicht van de site. Zo krijgt kunstatelier STUDIO Borgerstein er een nieuwe plek en liggen er concrete plannen op tafel voor een kinderdagverblijf en een medische groepspraktijk. 

Ook de middelbare school De MET zal deel uitmaken van Borgerwijk. Momenteel is de school gehuisvest in de basisschool ‘Oud Loerenboske’ aan de Berkelei, maar ze was dringend op zoek naar een nieuwe locatie voor op termijn 250 leerlingen (het maximum aantal leerlingen, red.). De onderwijsinstelling liet haar oog vallen op het meest rechtse deel van de voorbouw. Met beperkte verbouwingen in functie van de brandveiligheid, hoopt de school tijdig klaar te zijn zodat de leerlingen vanaf 1 september 2025 in Borgerwijk les kunnen volgen. 

Ook de sporthal die zich onder de kapel bevindt, zal door De MET in gebruik genomen worden, en op termijn ook aan verenigingen uit de buurt ter beschikking gesteld worden. Verenigingen met interesse kunnen zich hiervoor aanmelden via www.borgerwijk.be.  

“Op de vernieuwde site is er plek voor betaalbaar wonen in eigen streek, wordt er een grote som geld besteed in de opwaardering van het park in zijn totaliteit en om de cirkel rond te maken komt ook een school, De MET, opnieuw in de gebouwen terecht. De nieuwe gebouwen voor de mensen van Borgerstein zijn reeds een tijdje in gebruik, maar ook deze realisatie moet gezien worden in het totale plaatje, waar we nu een volgende fase van aanvatten.”

Bart De Boeck, Schepen van omgeving Sint-Katelijne-Waver